17. jun – Počeli da sprovode švedski model – BiH

0
118

Federacija BiH trenutno sprovodi takozvani švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa, izjavio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja Goran Čerkez, prenosi Klix.ba.

– Mi smo još uvijek u prvoj fazi i trenutno povećanje broja inficiranih nije drugi udar. Ono što smo restriktivnim mjerama uradili je sprečavanje velikog udara i masovnog obolijevanja, što bi dovelo do nemogućnosti funkcionisanja zdravstvenog sistema i do velikog priliva pacijenata. Restriktivne mjere su spriječile scenarije Italije, Španije, Engleske, Belgije… – rekao je Čerkez.

On je rekao da je period restriktivnih mjera u martu i aprilu korišćen za podizanje svijesti javnosti o načinu efikasne zaštite, poput držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i redovnog pranja ruku. Takođe je iskorišćen i za pripremu zdravstvenog sistema da primi veći broj oboljelih.

– Restriktivne mjere jesu skinute i sada se očekuje od građana, koji su trebali za dva mjeseca da prime sve informacije, da se ponašaju u skladu s preporukama, a tri su ključne – distanca i zaštitne maske unutar objekata te povećana lične higijene – dodao je.

Čerkez ističe da je ovo najsličnije švedskom modelu, jer je bazirano na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama.

Broj inficiranih koronavirusom u Bosni i Hercegovini trenutno je 3.085, a preminulih je 168.