17. maj – KLOSTRIDIJOM PROTIV KLOSTRIDIJE

0
458

sdafsKlostridija dificile, u današnje vrijeme se smatra jednom od glavnih bakterija koje uzrokuje bolesti širom svijeta. Ponekad smrtonosna, ona može da izazove iscrpljujuće bolesti, a jednom kada je pacijent izliječen, može da se povrati. Sada, međutim, postoje novi načini za sprečavanje povratka bolesti.

Klostridium dificile, na engleskom poznata kao Si difisil ili Si dif, može da izazove ozbiljnu crijevnu infekciju. „Si dif je oportunistička bakterija. Može da putuje na dolje u stomak, počne da se razmnožava, proizvodi otrove i izazove simptome koje mi nazivamo si dif,“ rekao je dr Stjuart Džonson.

Starije osobe u bolnicama ili staračkim domovima imaju najviše šansi za dobijanje klostridije. Studije su pokazale da je ona prisutna kod svih, i da postaje sve češća kod mlađih, zdravijih osoba koje nijesu bile u bolnici, čak ni u posjeti nekome.

Uzimanje antibiotika povećava rizik za dobijanje bakterije, ali i osobe koje nijesu uzimale antibiotike mogu da je dobiju. Tokom posljednjih godina, infekcija klostridijom postala je sve češća, sve ozbiljnija i sve se teže liječi. Neki ljudi nijesu imali simptome, ali su je prenjeli drugima. Bakterija se prenosi sa osobe na osobu, ali kada neko ima bakteriju na svojim rukama, drugi mogu da je pokupe kada dodirnu površinu kao što je ručka na krevetu, koja je zagađena. Oko 30% onih koji su imali klostridiju, mogu ponovo da budu inficirani.

Međutim, neke vrste Si difa ne izazivaju nikakve simptome.

Dr Dejl Gerding i drugi istraživači odlučili su da ustanove da li izlaganje takvoj vrsti bakterije, nakon što se pacijent oporavio od ozbiljnije vrste, može da smanji procenat ponovnog inficiranja.

„Ako ta vrsta bakterije može da se stabilizuje u vašem želucu ona će sprečavati otrovnije vrste. Zapravo, mogla bi i da istjera neke od tih otrovnih vrsta“, kaže koautor studije dr Dejl Gerding.

Istraživači su dali pacijentima koji su bili inficirani klostridijom različite količine neotrovnih vrsta bakterije. Oni su bili u mogućnosti da smanje procenat ponovnog inficiranja, u jednoj grupi za 11 %, u drugoj za 5 %.

„To je prvi put da smo uzeli jednu vrstu iste bakterije koja izaziva bolest i zapravo je upotrijebili kao preventivnu mjeru“, objašnjava dr Gerding.