16. maj – ZELENO SVJETLO ZA HIRURŠKI LIJEPAK

0
433

lijepakIako je medicinski lijepak postao uobičajen u hirurgiji, nijedan nije imao dozvolu za upotrebu unutar tijela, do sada. Hiruruzi koriste novoodobreni lijepak nazvan Tišju Glu ili lijepak za tkivo, namjenjen spajanju velikih djelova i tkiva. Lijepak je netoksična verzija hemijskog sastojka koji se koristio za pravljenje plastike. Sve je počelo kao eksperiment u laboratoriji, kaže profesor hemijskog inženjeringa na univerzitetu u Pitsburgu, Erik Bekman.

„Istraživanje je bilo u vezi sa nečim što, da budem iskren, nije imalo nikakve veze sa lijepkom za tkivo,“ rekao je Bekman.

Bekman i njegove kolege na stomatološkom fakultetu imali su namjeru da naprave membrane za regeneraciju tkiva. Tokom procesa, oni su proizveli supstancu sličnu lijepku. Umjesto da objave svoje rezultate, oni su uočili šansu za razvoj i prodaju tog pronalaska.

Bekman je koosnovao kompaniju Kohera Medikal 2006. godine. Jedna od prvih zaposlenih bila je Doti Klouer, naučnica koja je radila u kancelariji za razvoj preduzeća na univerzitetu Pitsburg. Ona je savjetovala Bekmana o predstavljanju i upotrebi njegove tehnologije. Sada je zadužena za razvoj proizvoda.

„Mislim da je jedna od stvari koje su omogućile ovaj atraktivni biznis bila, na neki način, jednostavnost ideje. To je bio običan lijepak koji možete da koristite unutar tijela i svi su to razumjeli. To je bilo nešto što niko nije imao u svom alatu,“ rekla je Klouer.

Kompanija Kohera je prikupila 75 miliona dolara za razvoj lijepka za tkivo i sprovođenje kliničkih ispitivanja. Tišju Glu pokazao se kao čvrst, bezbjedan i efikasan. Bekman kaže da je lijepak, takođe, pomogao da se smanji nagomilavanje tečnosti posle hiruruške operacije, tako što je čvrsto držao spojeno tkivo.

„Način na koji radi je da, ako možete da eliminišete mrtvi prostor između različitih ravni tkiva koristeći lijepak za tkivo, postoji velika mogućnost da pošaljete pacijente kući bez hiruruških drenova,“ rekao je Bekman.