Tumori testisa – klinički aspekti i uloga kriptorhizma kao najznačajnijeg faktora rizika

0
1312

testitiTumori testisa uglavnom su maligne neoplazme koje nastaju u muškim polnim žlijezdama. Njihova učestalost je 1 do 1,5% svih neoplazmi kod muškaraca, što ih čini rijetkim tumorima. Međutim, oni su najčešći tip tumora kod muškaraca starosti od 18 do 35 godina. Važno je naglasiti da se, ako se otkrije na vrijeme, tumor testisa može uspješno liječiti i izliječiti u visokom procentu, pa čak i u uznapredovalim stadijumima, za razliku od drugih tipova kancera.

Kako se prezentuje tumor testisa?

Najčešći simptom tumora testisa je čvorić ili čvrsta masa koja se napipa u testisu. Pravilo je da se svaka masa u testisu smatra tumorom dok se ne dokaže suprotno. Drugi simptomi uključuju otok ili uvećanje skrotuma, osjećaj težine ili bol u testisu. Najnoviji podaci navode da skoro dvije trećine muškaraca sa tumorom testisa ima poremećaj fertiliteta, tako da se može reći da je i to jedan od mogućih simptoma ove bolesti, ne zanemarujući naravno i druge uzroke infertiliteta. Rjeđe, muškarac može da primijeti uvećanje dojki, koje se naziva ginekomastija, a ukoliko tumor testisa postoji kod djeteta, roditelji mogu da primijete znakove prijevremenog puberteta, uvećanje spoljašnjih genitalija i pojavu pubične i pazušne maljavosti. Ovi simptomi su posljedica hormonske aktivnosti pojedinih vrsta tumora testisa.

Ukoliko pacijent primijeti neki od ovih znakova obavezno se mora javiti svom ljekaru. Nažalost, muškarci najčešće zbog stida od pregleda često odlažu odlazak ljekaru što, ukoliko se zaista radi o tumoru, povećava mogućnost da se bolest proširi, a prvo mjesto proširenja bolesti, odnosno metastaziranja jesu limfni čvorovi u trbuhu. Ordinirajući ljekar će uraditi fizikalni pregled, analize krvi i serumske tumorske markere i predložiće ultrazvuk testisa. Dalje liječenje tumora testisa je u domenu urologa. Za razliku od većine drugih tipova kancera, dijagnoza tumora testisa se ne postavlja biopsijom, odnosno uzimanjem uzorka tkiva. Razlog je što bi ova procedura mogla uzrokovati širenje tumora. Koji su stadijumi bolesti?

Postoje tri stadijuma tumora testisa. U prvom stadijumu bolest je ograničena na testis. U drugom stadijumu bolest se proširila na limfne čvorove u trbuhu. U trećem stadijumu bolest se proširila van limfnih čvorova u trbuhu i kod tih pacijenata obično postoje metastaze u plućima, jetri i drugim organima.

Kako se liječi tumor testisa?

Terapija tumora testisa podrazumijeva nekoliko modaliteta. Prvi korak u terapiji je hirurško uklanjanje najčešće čitavog testisa, a u nekim slučajevima, ukoliko se radi o malom tumoru, obostranom tumoru ili tumoru jednog testis, može se uraditi uklanjanje tumorske mase sa očuvanjem preostalog tkiva testisa. Kod pacijenata kod kojih je bolest otkrivena u prvom stadijumu, hirurška intervencija može biti dovoljna za uklanjanje tumora. U daljem toku liječenja potrebno je njihovo pažljivo praćenje redovnim pregledima, snimanjem na kompjuterizovanoj tomografiji i praćenjem tumorskih markera. Kod njih može doći u obzir i kratkotrajna primjena radioterapije ili hemioterapije u cilju adekvatne kontrole bolesti. Kod pacijenata kod kojih je bolest otkrivena u drugom ili trećem stadijumu nakon inicijalne hirurške intervencije uklanjanja tumora, često je neophodna hirurška intervencija kojom se uklanjaju limfni čvorovi u trbuhu. Kod njih može bit neophodna i primjena hemioterapije, radioterapije ili hirurške intervencije za uklanjanje udaljenih metastaza. Nakon završetka terapijskih procedura neophodno je redovno praćenje sa periodičnim snimanjima i određivanjem tumorskih markera barem u narednih pet godina.

Da li uklanjanje testisa može dovesti do infertiliteta ili poremećaja seksualne funkcije muškarca?

U najvećem broju slučajeva tumor testisa je ograničen na jedan testis, dok drugi testis normalno funkcioniše. Važno je naglasiti da hirurško uklanjanje oboljelog testisa neće učiniti muškarca ”manje muškarcem”, neće uzrokovati poremećaje seksualne funkcije ili učiniti muškarca infertilnim. Iz kozmetičkih razloga moguće je, nakon uklanjanja testisa u skrotum postaviti testikularnu protezu.

U najvećem broju slučajeva preostali zdravi testis je sposoban da proizvede dovoljnu količinu testosterona i da se u njemu normalno odvija proces spermatogeneze. Međutim, drugi terapijski modaliteti, koji se često primjenjuju nakon hirurške intervencije, a to su radioterapija i hemioterapija, mogu da ugroze funkciju preostalog testisa i da smanje šanse da pacijent ostvari potomstvo, ali je ovaj efekat najčešće prolaznog karaktera. Iz tog razloga bi svakom muškarcu koji se liječi od tumora testisa, a prije radioterapije ili hemioterapije, trebalo predložiti krioprezervaciju sperme.

Koji je procenat izlječenja?

Uspjeh u liječenju nekog tumora najčešće se procjenjuje kroz petogodišnje preživljavanje bez prisustva bolesti za određeni stadijum bolesti, odnosno procenat pacijenata koji prežive pet godina od momenta postavljanja dijagnoze i sprovođenja adekvatnih terapijskih mjera, i u tom periodu nema dokaza o ponovnoj pojavi bolesti. Procenat petogodišnjeg izlječenja u prvom stadijumu tumora testisa iznosi oko 98%. U slučajevima uznapredovale bolesti preko 85% pacijenata se izliječi. Uprkos visokom procentu preživljavanja čak i u uznapredovalim fazama bolesti, ističe se značaj ranog otkrivanja bolesti koje pruža najveće izglede za pozitivan ishod. Ko je pod rizikom?