17. novembar – Za zdrav život potrebno je 2,5 sata vježbanja nedjeljno – Kanada

0
373

Zbog načina života koji podrazumijeva sve više sjedjenja i nezdrave ishrane, gojaznost je postala globalni problem pa su stručnjaci utvrdili koliko je minimalno potrebno fizičke aktivnosti da bismo ostali zdravi.
Kanadska Agencija za zdravlje i Društvo za vježbanje tijela iz te zemlje, saglasni su u tome koliko minimalno fizičke aktivnosti treba odraslima da bi ostali zdravi. To je najmanje 150 minuta sedmično, odnosno 2,5 sata umjerene fizičke aktivnosti u intervalima od najmanje 10 minuta. Osim ovih 150 minuta aerobnih aktivnosti, odrasli bi morali da rade i vježbe snage dvaput sedmično.
Ukoliko niste sigurni je li neka vježba umjerenog ili niskog intenziteta, stručnjaci upućuju na jednostavan test.
– Ako možete pričati dok vježbate, riječ je o vježbi umjerenog intenziteta. Ukoliko morate hvatati vazduh dok izgovarate riječi, bavite se vježbom visokog intenziteta. Savršenstvo ne postoji. Zapamtite, vježbanje treba da obogati vaš život, a ne ga osiromaši – objasnila je Šara Vigent, fitnes instruktor.
Šara preporučuje da pronađate aktivnost u kojoj uživate, jer ono što jednoj osobi godi, ne mora biti prijatno i drugoj.
-Ne radite nešto u čemu ne uživate – poručuje ona.
Što se tiče djece, njima je potrebno najmanje sat vremena fizičke aktivnosti na dan, smatraju kanadski naučnici. Najmanje triput sedmično djeca bi trebala da imaju aktivnosti visokog intenziteta poput fudbala, trčanja ili nekog drugog sporta.