27. novembar – Naučnik napravio genetski modifikovane bebe – Kina

0
389

Kineski naučnik prof. He Jiankui, prvi put u istoriji, uspio je da stvori genetski modifikovane bebe, i to takve da će biti otporne na virus HIV-a, kojim je bio zaražen njihov otac. Eksperiment je uspio, ali je naučnik pod istragom iz etičkih razloga. Prof. He, koji je studirao na prestižnom američkom univerzitetu Stanford, a radi na Univerzitetu Southern University of Science and Technology u Šenženu, pojasnio je da se odlučio na ovaj zahvat, zato što je HIV veliki problem u Kini. Eksperiment s tehnikom editovanja gena zvanom CRISPR, na kraju je urodio dvijema zdravim bebama, i to sestrama blizankama.

Objasnio je da je majka zatrudnjela vještačkom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena i genetska operacija, kojom je uklonjen prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude. Njegovo naučno dostignuće izazvalo je brojne kritike zapadnih naučnika, pa je tako profesor etike Džulijan Savulesku nazvao ovo monstruoznim eksperimentom. – Ako je istina ono o čemu se izvještavalo, onda je ovo ekstremno preuranjen i upitan eksperiment u kreiranju genetski modifikovane djece – smatra Džefri Kan, bioetičar s Instituta bioetike Hopkins Berman koji je, kao i prof. He, bio na Međunarodnom samitu o editiranju gena u Hong Kongu.

A osim kritika, počele su i istrage cijelog slučaja – barem one akademske. Prof. He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku, kojom će se utvrditi je li svojim eksperimentom prekršio zakone ili regulacije.
Sa Univerziteta u Šenženu izjavili su da su njihovi radnici duboko šokirani eksperimentom, i da je prof. He na neplaćenom odsustvu.