20. novembar – Nedostatak cinka mogući uzrok autizma – SAD

0
320

Tačan razlog zbog kojeg nastaje autizam još je nepoznat, ali njegov nastanak naučnici sa Stanforda povezuju s genetskim faktorima okoline, uključujući i nedostatak cinka. Nije poznato da li manjak cinka doprinosi nastanku autizma, ali naučnici su definisali mogući mehanizam, kako bi to moglo funkcionisati, pokazuje rad objavljen u Frontiers in Molecular Neuroscience. Naučnici su demonstrirali kako cink oblikuje veze između moždanih stanica, neurona koji se formiraju tokom ranog razvoja putem složene molekularne mašinerije, što je kontrolisano autizmom povezanim genima.

Prof. Sali Kim s Univerziteta Stanford ističe, da je autizam povezan sa specifičnim varijantama gena, umiješanih u formiranje, sazrijevanje i stabilizaciju sinapsi tokom ranog razvoja.
– Naša otkrića povezuju nivoe cinka u neuronima kroz interakcije s proteinima kodiranim ovim genima s nastankom autizma – kazala je ona.
Otkriće da cink oblikuje osobine u razvoju sinapsi putem određenih proteina, podstiče sumnju da nedostatak ovog minerala tokom ranog razvoja može potencijalno doprinijeti nastanku autizma.