21. novembar – Najrizičnije vrijeme za trudnoću – Kanada

0
363

Manje od godinu dana razmaka između dvije trudnoće značajno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici. Rezultati analize o 150.000 trudnoća u Kanadi od 2004. do 2014. godine objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA). – Iz ove studije je nedvosmisleno da su sve trudnoće u bliskom vremenskom razmaku rizične – rekla je autorka prof Laura Šumers sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

Razmak između trudnoća računa se kao vrijeme od porođaja jednog do začeća drugog djeteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod. U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda – smrti ploda i smrti deteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dijete. Najveći je ako između dvije trudnoće prođe manje od devet mjeseci. Ali je dobra vijest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 mjeseca.

Po postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dvije trudnoće prođu dvije godine, ali najmanje 18 mjeseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju da čekaju toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.