18. januar – Ukinuta zdravstvena reforma Obamacare – SAD

0
271

Donald Tramp, novi predsjednik SAD-a je ukinuo Obamacare, najveću zdravstvenu reform.
Obamacare je najupečatljivija reforma donesena tokom mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame. Tim se zakonom iz 2010. godine, omraženim među konzervativcima zbog njegovih troškova i administrativne složenosti, željelo pomoći širem stanovništvu Amerike da ima zdravstveno osiguranje.
Zakon se ne može ukinuti jednim potpisom već o tome mora još glasati i Kongres. Međutim, u njemu većinu čine republikanci. Nedavno je potpredsjednik Mike Pence najavio da će ukidanje zakona o zdravstvenoj zaštiti biti prvi prioritet Donalda Trampa.
Tramp i republikanci, koji sada kontrolišu oba doma Kongresa, mogli bi izazvati haos na tržištu zdravstva ukidanjem Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, zvanog Obamacare, za koji Tramp kaže da ne funkcioniše, a nije ni dostupan, dok je dosadašnja administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 miliona Amerikanaca koji ga nisu imali.
Zasad nije jasno koja će biti alternativa tom zakonu. Republikanci kažu da imaju puno ideja o tome kako da zamijene postojeći zakon.