20. januar – Legalizovana marihuana u medicinske svrhe – Njemačka

0
301

Njemački parlamentarni zastupnici jednoglasno su odobrili legalizaciju marihuane u medicinske svrhe za teško oboljele pacijente, kada ne postoji djelotvorna alternativna terapija. Zakonom izglasanim u Bundestagu ljekari će moći da prepisuju kanabis pacijentima sa teškim oboljenjima poput raka, epilepsije ili multiple skleroze.
Njemačka se na taj način pridružila evropskim zemaljama koje su legalizovale proizvode na bazi kanabisa: Austriji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji, Španiji, Hrvatskoj i Makedoniji. Njemački pacijenti će moći u apotekama uz recept da nabavljaju ekstrakt kanabisa ili njegov sušeni cvijet.
– Ovim zakonom će se omogućiti bolja briga za pacijente na palijativnoj njezi – ocijenio je ministar zdravlja Hermann Grohe čiji su zakon pozdravile stranke svih orijentacija.
Donošenje zakona najavljeno je u julu, nakon što je jednom pacijentu odobren uzgoj kanabisa kada je dokazano da se radi o jedinoj tvari koja mu može ublažiti tegobe.