18. oktobar – Ponovo proglasili epidemiju – Slovenija

0
84

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da je zdravstveni sistem preopterećen i da bi moglo doći do pogoršanja, ako se građani ne budu pridržavali mjera donesenih da se spriječi širenje virusa korona. Janša je pozvao građane na odgovorno ponašanje i solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sistemu. On je rekao da zabava i neke lične slobode u vrijeme mjera i restrikcija neko vrijeme treba da sačekaju.

– Naši sugrađani zaposleni u zdravstvu moći će ispuniti svoju misiju samo ako im budemo svi pomagali i to svojim odgovornim ponašanjem – rekao je Janša u video-poruci.

Od početka epidemije sredinom marta do sada je u Sloveniji testiranjem potvrđen 13.141 slučaj infekcije, a aktivan je 6.641 slučaj.

Novih slučajeva je 726, a testirano je 3.765 uzoraka, preminule su četiri osobe. Broj preminulih od početka epidemije je povećan na 188. Na liječenju je 265 ljudi, od čega se 49 pacijenata nalazi na intenzivnoj njezi.

Vlada Slovenije donijela je odluku da proglasi epidemiju virusa korona na teritoriji cijele zemlje, koja će trajati 30 dana, javlja agencija Morel.

U Sloveniji je stanje epidemije prvi put bilo proglašeno 13. marta i trajalo je 80 dana.