19. mart – U Srbiji godišnje zatrudni 16.000 djevojčica mlađih od 18 godina

0
255

U Srbiji godišnje zatrudni oko 16.000 djevojčica mlađih od 18 godina, a znatan procenat prekida trudnoće odvija se anonimno, neprijavljeno, u privatnim klinikama.
Otvarajući konferenciju Zdrave žene Srbije – preventivna medicina potpredsjednica vlade i predsjednica koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je navela ove alarmantne podatke i istakla da sve to utiče i na razvoj cijelog društva i da zato treba od malih nogu da učimo djecu i radimo na prevenciji.
– Važna je preventiva ako želimo da vodimo računa o zdravlju djevojčica, djevojaka i žena. Za mene je posebno porazan podatak da su maloljetničke trudnoće u porastu i da 16.000 maloljetnih djevojaka ostaje u drugom stanju godišnje po zvaničnim podacima – navela je Mihajlović.
Edukacija i prevencija su izazov sa kojim se bori cijela Evropa. Velika Britanija ima veliki procenat maloljetničkih trudnoća – čak 19,7 na 1.000 djevojčica, a ispred nje su Bugarska, Rumunija i Slovačka. Najnižu stopu maloljetničkih trudnoća imaju Danska, Slovenija i Holandija, dok se u Švajcarskoj godišnje dese u prosjeku tri ovakva slučaja.