28. mart – Feniks Grupa otvara logistički centar za distribuciju ljekova – Srbija

0
428

Njemačka kompanija Feniks Grupa (Phoenix Group) otvorila je u industrijskoj zoni u Šimanovcima logistički centar za Zapadni Balkan, čime Beograd, poslije Praga i Varšave, postaje treći regionalni centar vodeće evropske kompanije u distribuciji ljekova i drugih medicinskih proizvoda.
Objekat su otvorili izvršni direktor Feniks Grupe Oliver Vindholc, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Iz beogradskog distributivnog centra, koji se prostire na više od 10.000 kvadratnih metara sa 7.000 kvadrata skladišnog prostora, zahvaljujući investiciji od tri miliona eura, objedinjeno će se snabdjevati tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, sa ukupno oko 18 miliona potrošača.
Objekat u Šimanovcima ujedno će biti i carinsko skladište za 15 najvećih evropskih proizvođača.
Feniks Grupa sa sjedištem u Manhajmu, prisutna je u 26 evropskih zemalja, ima više od 150 distributivnih centara i 2.000 svojih apoteka, zapošljava 34.000 ljudi i na tržište godišnje distribuira 260 miliona pakovanja ljekova za više od 120 miliona potrošača.
U regionu Zapadnog Balkana posluje kao Phoenix Pharma, kroz mrežu 200 svojih i oko 600 partnerskih apoteka, ima 2.000 zaposlenih, od kojih u Srbiji 1.300 i uz stalni rast, dostigla je ukupan promet od 470 miliona eura.