25. mart – Zvaničnici neće biti testirani na droge – Slovenija

0
332

Skupština Slovenije je velikom većinom glasova odbila da razmatra predlog zakona opozicije po kojem bi se najviši državni zvaničnici, uključivši sve poslanike, članove vlade i šefa države, ubuduće redovno testirali na prisustvo zabranjene droge u organizmu.
Protiv takvog zakona su bila 42 poslanika, a podržalo ga je 20.
Slovenačka demokratska stranka (SDS) koju predvodi nekadašnji premijer Janez Janša, predožila je donošenje zakona po kojem bi se svi državni zvaničnici na najodgovornijim položajima jednom godišnje u više faza testirali na prisutnost opojnih droga, a rezultat ispitivanja njihove krvi i urina bi obavljala i objavljivala laboratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani. SDS je tvrdila da bi to bio prilog transparentnosti u praćenju zdravlja državnih funkcionera.
Vlada premijera Mira Cerara je ocijenila da takav zakon nije potreban i da je predložen iz političkih razloga. Vlada je navela da Zakon o radnim odnosima i zdravlju omogućava da se svi zaposleni, te i državni zvaničnici, ispitaju na moguću zavisnost u slučaju da za to povod daju njihovo ponašanje na radnom mjestu ili medicinski simptomi.
SDS je sličan zakonski predlog podnijela prije nekoliko godina, u vrijeme vlade bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Republike Boruta Pahora, kada su se pojavile spekulacije i aluzije da su neki članovi vlade zavisnici. I tada je predlog o obveznom testiranju na drogu bio odbijen.