20. januar – JEDNODNEVNOM HIRURGIJOM ZNATNO SKRATILI LISTE ČEKANJA

0
333

ZAGREB – Operacija sive mrene, meniskusa, šake, vađenje dodatne mandule, artroskopija, odnosno hirurško liječenje zglobova, biopsija dojke – dio je operativnih zahvata kojima su ljekari KB Dubrava proširili jednodnevnu hirurgiju u toj bolnici. To znači da pacijenti imaju mogućnost da u istom, primjera radi, uklone sivu mrenu i odu na kućnu njegu, čime se, osim skraćivanja listi čekanja, eliminiše ležanje u bolnici i mogućnost bolničke infekcije.

Do kraja mjeseca jednodnevna hirurgija Dubrave preseliće se iz podrumskog u adekvatniji proctor. Navedenim zahvatima proširena je vrsta operacija, a uz njih se radi i operacija proširenih vena, operacije kile i žuči, te hemoroida. Opseg operacija, međutim, neće se povećati, budući da se dnevno, s obzirom na resurse, ne može izvesti više od četiri operacije.

– Naš operativni program mora da se završi do dva, pola tri, kako bi se pacijentima dalo dovoljno vremena da mogu  da se oporave i da bi anesteziolog imao vremena da procijeni njihovo stanje prije otpusta – objasnila je dr Đana Vanjak Bielen.

Učinak jednodnevne hirurgije itekako je očigledan pri operaciji sive mrene, što je pojasnio prof. dr. Josip Pavan iz Zavoda za očne bolesti u toj bolnici.

–  U odnosu na 2012. godinu, broj tih operacija ukupno je povećan za 40 odsto – kazao je.

Od 1. septembra prošle godine, 142 pacijenta operisalo je proširene vene, a uglavnom su to pacijenti koji nemaju nikakve dodatne zdravstvene probleme. Uostalom, takvi i moraju biti kandidati za jednodnevnu hirurgiju. Kako je objasnio prof. dr Mirko Šarlija iz Zavoda za vaskularnu hirurgiju, upravo venska patologija je izuzetno proširena.

– Na klinici možemo operisati samo jedne proširene vene dnevno, jer moramo operisati one koji boluju od ozbiljnijih bolesti krvnih žila, na primjer aneurizme abdominalne aorte. Uvođenjem jednodnevne hirurgije imamo dodatan dan kada ih operišemo četiri dnevno – dodao je Šarlija.