23. januar – ZAPOČELA IZGRADNJA NOVE PULSKE BOLNICE

0
336

PULA – Hrvatski ministar zdravlja prim. dr Siniša Varga sa saradnicima učestvovao je u službenom obilježavanju početka izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Otvaranju radova prisustvovali su i premijer Zoran Milanović, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, ministar turizma Darko Lorencin, župan Istarske županije Valter Flego, te gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Kako je tom prilikom saopštio Varga, ostvarilo se ono što se više decenija planiralo i željelo.

– Ovaj projekat smo započeli 2003. godine. Osluškivali smo želje Istrana, a danas imam čast da kao ministar započnem radove. Vjerujem da ću za tri godine biti ovdje na otvaranju novog objekta, koji će biti biser hrvatskog zdravstva – kazao je Varga.

Premijer Milanović najavio je radove u istarskom Ipsilonu i pravi svjetski vrhunski turizam u Nacionalnom parku Brijuni. Ponovio je da Vlada pazi na obećanja koja daje.

– Novac je tu. Radovi počinju, a vama želim da budete na svečanom otvaranju i da nakon toga dolazite u ovu bolnicu jako rijetko, po mogućnosti nikada – rekao je predsjednik Vlade, zaključivši da radovi mogu biti završeni i prije roka od tri godine.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što nakon toliko godina rada i truda konačno počinju radovi.

– To su građani Pule i Istre naprosto zaslužili – kazao je on.

Istarski župan Valter Flego kazao je da je ovo istorijski i poseban dan za cijelu Istru.

– Istra je druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj, odmah nakon Zagreba, ali po zdravstvenom standardu to, nažalost, nije tako. Ovime ćemo i to ispraviti – naglasio je Flego.