20. januar – PRVI SASTANAK POVJERENSTVA ZA PRIMJENU KANABISA U MEDICINSKE SVRHE

0
315

ZAGREB – Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe održalo je prvi sastanak, na kojem su razmatrane preporuke za moguće izmjene zakonodavstva vezanog za indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Evropskoj uniji.

Povjerenstvo je, imajući u vidu novija naučna i medicinska istraživanja i činjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju indijsku konoplju na crnom tržištu, zaključilo da je nužno regulisati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. Stoga, potrebno je promijeniti postojeće zakonodavstvo i uvesti efikasne mehanizme kontrole, kako bi se omogućila upotreba indijske konoplje u medicinske svrhe i spriječila zloupotreba.

Kako bi se ostvario cilj regulisanja upotrebe indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo smatra da je potrebno donijeti odgovarajuće normativne akte i dopuniti Zakon o suzbijanju zloupotrebe droga i izmjestiti indijsku konoplju  iz I grupe droga po Konvenciji iz 1971.

Budući da važeći Zakon ne dopušta korišćenje indijske konoplje u medicinske svrhe, što je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni, promjena Zakona omogućiće ostvarenje opisanih ciljeva.