20. jul – WHO: Duvanska industrija sprečava antiduvanske mjere

0
253

Otkriveno je da Philip Morris provodi tajnu kampanju da potkopa napore Svjetske zdravstvene organizacije protiv opasnosti duhanske industrije.

Duvanska industrija nastavlja da potkopava vladine pokušaje da spriječi smrti povezane sa pušenjem, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijem pozivu protiv korporativnog lobiranja.
Zemlje sa duvanskim kompanijama koje su djelomično u vlasništvu države, poput Japana koji ima udjela u Japan Tobacco Inc., trebale bi da zaštite zdravstvenu politiku od komercijalnih interesa, upozorava UN.
Dogovor iz 2005. godine poziva na zabranu oglašavanja duvanskih proizvoda i sponzorstva, kao i poreze da se obeshrabri njihova upotreba.
– Vidjeli smo da industrija nastoji da utiče na proces utvrđivanja politika. Zastrašuju, prijete, šire mitove o tome da doprinose ekonomiji – rekao je Vinayak Prasad, voditelj programa WHO-a za kontrolu duvanske industrije.
– Interesi duvanske industrije nepomirljivi su sa interesima politike javnog zdravlja – ističe se u izvještaju WHO-a o globalnoj duvanskoj epidemiji 2017. godine.