20. oktobar – Pogoršava se stanje u Sloveniji

0
119

U Sloveniji se epidemiološka situacija pogoršava te je u zadnja 24 sata potvrđeno 2145 novih slučajeva infekcije kovid 19, najviše od početka ove godine. Sa 7367 testiranja potvrđeno je 2145 novoinficiranih, uz visok udio pozitivnih testova koji iznosi 29,1 posto, objavila je vlada. Od posljedica kovida-19 umrlo je devetero oboljelih.

– Visok postotak pozitivnih testova svjedoči da je virus proširen u populaciji, što je zabrinjavajuće – upozorila je infektološkinja dr Mateja Logar, koja od vlade očekuje moguće nove restrikcije ako broj pacijenata na intenzivnim odjeljenjima pređe brojku 150, što bi jako opteretilo bolnički sistem.

Premijer Janez Janša upozorio je početkom nedelje da ovako brzo širenje četvrtog talasa epidemije vodi u novo zatvaranje društvenih aktivnosti ako se tempo vakcinisanja protiv kovida-19 bitno ne ubrza i ako se svi ne budu pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Trenutno je u Sloveniji, po službenim podacima, potrebnim dozama vakcinisano 50,7 posto stanovništva, a “eksplozija” zaraze zadnjih dana znači da je država možda pred novim zatvaranjem i da je to “samo pitanje vremena”, javljaju slovenski mediji.