20. oktobar – Reforme zdravstva donosi skuplju participaciju i strože kontrole za bolovanja – Hrvatska

0
14

Stigla je reforma zdravstva, neki će tako plaćati veću participaciju, strože će se kontrolisati bolovanje, a ako vas uhvate i kazne su veće i za ljekare i za pacijente. Ako ljekari propišu bolovanje bez osnove, pacijentima ide kazna do 15.000 kuna, a ljekarima do 20.000. Kažu da je kazna bila 6 puta manja, javlja RTL.

– Što ćemo mi sada kad nam se pacijent obrati za pomoć. Da li ćemo morati misliti o kazni koja nam visi nad glavom ili ćemo imati u fokusu problem našeg pacijenta. Hoće li se stvarati novi konflikti s pacijentima u ordinacijama – rekla je predsjednica Koordinacije porodične medicine, dr Nataša Ban Toskić.

Prosječno je trećina bolovanja zaključena na sugestiju kontrolora HZZO jer u tom trenutku za njih nije bilo medicinskog opravdanja. Iz Udruženja pacijenata su nezadovoljni.

Izmjenom Zakona predlaže se povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri hiljade kuna. Rastu cijene i za razne bolničke usluge. Specijalistička dijagnostika će skočiti za 17 kuna, a troškovi bolničkog liječenja za 34 kune.

– Meni se to sve skupa čini kao popis lijepih želja. Novi modeli, novo ovo novo ono. Povećanje broja primarne zdravstvene zaštite, timova. Ja ne znam gdje će oni naći sve te ljude, kako će sve to skupa izgledati – rekla je predsjednica Hrvatskog Udruženja bolničkih ljekara, dr Ivana Šmit.

Sve bolnice, osim specijalnih, postaju državne, uvode se preventivni zdravstveni pregledi i obvezni sistematski pregledi. Prije svega slijedi 15 dana javne rasprave, a onda stupanje na snagu do kraja ove godine ili početkom sljedeće. Danas.hr