21. maj – Nove očne kapi poboljšavaju vid, zamenjuju naočari, sočiva ili laser – Izrel

0
303

Put do oštrijeg vida kretao se od naočara, kontaktnih sočiva do laserske korekcije i, u današnje vrijeme, očnih kapi. Ovo su najnovije procedure za bolji vid.
Za više od 200 miliona ljudi širom svijeta, koji nemaju idealan vid, jedne naočari mogu da im dovedu svijet u fokus. Kontaktna sočiva koriguju vid direktno u oku, a laserska korekcija vida zapravo mijenja oblik rožnjače, zaštitnog sloja koji pokriva očno sočivo. Izraelski istraživači kažu da njihove nano očne kapi mogu da omoguće jednostavnu zamjenu za sve to.
-Ideja je da pronađemo način da modifikujemo putanju svjetlosti pomoći očnih kapi. Ne samo promijeniti oblik kao što to radimo sa naočarima, kontaktnim sočivima, laserskom korekcijom vida, već modifikovanjem indeksa prelamanja rožnjače, kako bi mogli da se poigravamo sa svjetlošću i mijenjamo putanju da bi imali svo svijetlo u fokusu – kaže dr David Smadja, direktor hirurgije u medicinskom centru Share Zedek.
Procedura je napravljena tako da može da se izvede većim dijelom kod kuće, uz aplikaciju na pametnom telefonu, koja mjeri podešavanja potrebna za oštar vid. Još jedna aplikacija, koju su razvili istraživači, odrađuje drugi dio procedure.
– Čim dobijete broj, morate da korigujete kod kuće i zatim ćete prikačiti mali aparat. Unutar tog aparata imaćete mali laserski snop, koji može da ugravira optički obrazac, koji može da iscrta na samoj površini rožnjače i otvori vrata nanočesticama – objašnjava dr Smadja.