21. novembar – Svaka druga žena ima bolove zbog teških torbi – Velika Britanija

0
292

Pretrpane ženske tašne neprimjetno dovode do neprijatnih posledica, a da pripadnice nježnijeg pola toga nisu svjesne. Nošenje teških, a pogotovo velikih torbi, kod svake druge žene izaziva određene bolove. Može doći i do prijevremenog starenja, tvrdi britanski fizioterapeut mr Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara, na osnovu obavljenih istraživanja.

Nošenjem teške torbe tijelo je prinuđeno da se prilagođava, a cjelokupnu situaciju dodatno komplikuju visoke potpetice. U takvom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i koljena.

– Vrat se naginje u stranu da bi se uspostavila bolja ravnoteža, što može da dovede do napetosti i upale mišića. Rame na kome se nalazi torba pomjereno je unazad i više je od drugog ramena. Ovakav položaj utiče na mišiće gornjeg dijela leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, zbog čega se i oni umaraju i grče. Kako umoran mišić ne podupire kičmu na pravilan način, dolazi do pogrbljenosti. Ako se torba nosi isključivo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava, kao i do išijasa – objašnjava mr Stoker.