22. avgust – Otkriven novi simptom koji upozorava na infarkt – SAD

0
275

Naučnici su otkrili novi simptom koji bi mogao da bude znak da je osoba u opasnosti od srčanog udara. Nakon ispitivanja materijala koji su kod brojnih pacijenata blokirali koronarne atrerije, tim naučnika je potvrdio da je to holesterol – ali holesterol u formi kristala. Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su da se baš ovaj tip čvrstog holesterola nalazi u tijelu 89 odsto pacijenata koji dožive srčani udar.
U prethodnim studijama smo pokazali da kada holesterol pređe iz tečnog u čvrsto stanje, poput kristala, poveća se obim, baš kao kod leda i vode. Ta promjena unutar zidova može da pocijepa arterije i blokira protok krvi, uzrokujući srčani udar – kaže profesor medicine dr Džordž Abela.
Pored toga što otkrivanje glavnog krivca za srčani udar može da pomogne boljem razumijevanju šta prethodi infarktu, takođe nas podsjeća da su redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana najbolja prevencija u sprečavanju nastanka kristala holesterola.
Stručnjaci naglašavaju da su još neki simptomi infarkta bol u grudima, koji se širi na vilicu, vrat, ruke, leđa, kao i plitak dah.