22. jul – Oko 90% inficiranih biće zbog delta soja – Srbija

0
71

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je za RTS da očekuje da će u Srbiji kao i u zemljama Evrope do kraja avgusta 90 odsto slučajeva infekcije korona virusom biti izazvano delta sojem.

– Sve države u regionu, koje imaju najintenzivnije pogoršanje epidemiološke situacije imaju delta soj i očekuje se da će do kraja avgusta u Evropi 90 odsto slučajeva biti od delta soja – kazao je Ivanuša.

On je istakao da je taj soj korona virusa jako ozbiljan i podsjetio da je delta mutacija izazvala ozbiljnu epidemiju u Indiji.

– U evropskom regionu situacija se generalno pogoršava, od 50 država samo su dvije ili tri ‘zelene’, a ostale su u ‘narandžastoj’ ili ‘crvenoj’ boji, što znači da se situacija pogoršava. Uzrok je najčešće delta soj – istakao je Ivanuša.

Naglasio je i da djelotvornost dostupnih vakcina poslije dvije primljene doze nije smanjena protiv delta soja i dodao da je najveća prednost vakcine to što sprečava težak oblik bolesti.

– Kad se pratila djelotvornost vakcina, pratilo se u kolikom procentu sprečavaju ozbiljnu formu bolesti. To je bio prvi cilj vakcine, da sprečava da ljudi završavaju na intenzivnim njegama i umiru – rekao je Ivanuša.

On je kazao da delta soj korona virusa “ne bira” mlađe ili starije već one koji nijesu imunizovani, a da je takvih više među mlađima.