23. oktobar – Post-covid ambulante će u budućnosti biti ključne – Hrvatska

0
120

U Hrvatskoj akademiji nauke i umjetnosti (HAZU) u Splitu je održano predavanje na temu Klinike bolesti kovida-19, liječenju, prevenciji i važnosti vakcinacije, a ljekari su upozorili da će pulmolozi u budućnosti imati puno posla.

Direktor KBC Split dr Julije Meštrović rekao je da se o Klinici Covida zna puno, no njima je u bolnici jako važno da su prikupili svoja saznanja vezano za kovid-19 infekciju, da imaju svoje rezultate, koji su skladni onim rezultatima koji se objavljuju i drugdje. Iznio je i iskustva ljekara i pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Infekcija koronavirusa i dalje će se širiti među populacijom, istaknuto je na predavanju, a šef Infektološke klinike KBC Split dr Ivo Ivić upozorio je da su nam djeca posebno važna kao prenosioci infekcije odraslima koji nijesu vakcinisani.

U svom izlaganju pomenuo je da ljekarska iskustva potvrđuju ono što čitaju u naučnim člancima o kovid-19 infekciji. Ljekari u kliničkoj slici vide da su žestoka upala koja uništava pluća i povećano zgrušavanje krvi sa raznim posljedicama zbog zgrušavanja, infarktima, embolijama, trombozama – dva glavna elementa kliničke slike bolesti kovida 19, prenosi Hina.