23. septembar – SVJETSKI DAN SRCA

0
287

Svjetska kardiološka federacija objavila je mrežne stranice posvjećene Svjetskom danu srca na linku http://worldheartday.org/

Povodom Svjetskog dana srca 2015. godine novi nacionalni javnozdravstveni projekt “Čuvari srca” je predstavljen u srijedu, 23. septembra u svim zemljama evropske unije.

Svjetski dan srca poziva ljude da se pridruže globalnom pokretu zdravih izbora za zdravo srce. Ova zajednička akcija može da doprinese da se smrtnost usljed bolesti srca i krvnih sudova do 2025. godine smanji za 25%. Bolesti srca i krvnih sudova su svjetski ubica broj jedan.

Svake godine, od ovih bolesti umre 17,3 miliona ljudi, a do 2030. godine broj umrlih iznosiće 23 miliona. Mnoge KVB (kardiovaskularne bolesti) se mogu spriječiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti su zajedno vodeći uzroci smtnosti u ovoj grupi oboljenja. U KVB spadaju reumatska bolest srca koja čini 0,1% svih smrtnih ishoda od KVB, hipertenzivna bolest srca 9,0%, ishemijska bolest srca 18,5%, cerebrovaskularna bolest 24,7% i ostale bolesti srca i sistema krvotoka 47,7% svih smrtnih ishoda od kardovaskularnih bolesti.

Kao najteži oblik ishemijske bolesti srca, akutni koronarni sindrom (AKS) vodeći je zdravstveni problem u razvijenim zemljama svijeta, a posljednjih nekoliko decenija u zemljama u razvoju. Akutni koronarni sindrom uključuje akutni infarct miokarda I nestabilnu angina pektoris.