25. septembar – PARAPLEGIČAR PROHODAO UZ POMOĆ KOMPJUTERA

0
321

Adam Fritz prohodao je uz pomoć kompjuterske tehnologije koja pretvara misli u pokrete tijela.

Usljed povreda zadobijenih u saobraćanoj nesreći prije pet godina ostao je nepokretan. Sada je napravio prve korake pomoću novog kompjuterskog sistema.

– ”Naravno, krećući se uz pomoć kompjutera, pokušavajući da pokrenem avatar, vidim kako noga čini prvi korak – to ne možete opisati riječima. Sjećate se kako je bilo trčati i skakati, i sve te stvari. Počnete da osjećate sve te emocije. Pitate se – možda ja to mogu učiniti ponovo?! To jeste bio jedan mali korak, ali će biti ogroman u budućnosti, jer su mogućnosti beskrajne”, kaže Adam Fritz.

Na Univerziteta Kalifornija u Irvinu objavljena je studija 23. septembra o tome kako mozak uz pomoć kompjuterske tehnologije pretvara misli u pokrete tijela, omogućila mu je da postane prva nepokretna osoba od struka naniže, koja se kreće bez upotrebe robotike.

– ”Kompjuterski sistem, koji ovdje koristimo, u stanju je da otkrije promjene moždanih talasa kada osoba razmišlja o hodanju. Čim se otkriju ove promjene, moždani talasi šalju signal električnom simulatoru koji stimulira mišiće u lijevoj nozi koja čini prvi korak, a nakon toga i u desnoj. Poslije toga, obje noge naizmjenično se kreću, sve dok osoba ne prestane razmišljati o šetanju. Kada prestane razmišljati o tome isključuje se stimulacijski patent i osoba je tada u mirnom stanju”, kaže dr An Do, neurolog i istraživač.