24. septembar – ODRŽAN SASTANAK VIJEĆA MINISTARA ZDRAVLJA EU – LUKSAMBURG

0
370

Sastanku Vijeća ministara zdravlja Europske unije koji se održao 24. i 25. septembra u Luksemburgu, u organizaciji luksemburškog predsjedništva Vijeća EU prisustvovali su ministri zdravlja EU i tokom dvodnevnog zasjedanja raspravljali su o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, uticaju migracija na zdravlje, borbi protiv demencije, zdravstvenoj politici u okviru Evropskog semestra i smanjenju udjela transmasnih kiselina i zasićenih masnoća u industrijski proizvedenoj hrani.

Usljed velikih migracija stanovništva iz bliskoistočnih zemalja, posebna pažnja posvećena je rješavanju pitanja zaštite zdravlja migranata, adekvatnog pružanja pomoći i zbrinjavanja.

Dio rasprave posvećen je borbi protiv demencije, jednoj od vodećih javnozdravstvenih izazova u evropskim državama, i implementacijom Nacionalnog programa promovisanja zdravlja i aktivnosti vezane uz rano prepoznavanje i liječenje ove bolesti.

Raspravljajući o aktivnostima u okviru Evropskog semestra, naglašena je potreba daljeg jačanja saradnje između država članica Europske unije, posebno kada je riječ o unaprjeđenju održivosti zdravstvenih sistema.

Zbog sve većeg broja oboljelih od nezaraznih hroničnih bolesti izazvanih neadekvatnom prehranom, poput pretilosti i dijabetesa, ministri zdravlja smatraju kako je potrebno podići svijest građana o ovoj problematici te pronaći još učinkovitije mjere za redukciju udjela transmasnih kiselina u industrijski proizvedenoj hrani.