21.mart – Organizovana akcija besplatnog pregleda za sluh – Srbija

0
324

Savjet za zdravstvo GrO SNS podržao je akciju besplatnih pregleda sluha za građane Srbije u prostorijama tog odbora u Leskovcu. Preglede su obavili ljekari specijalisti Otorinolaringološkog odjeljenja.
Dr Mina Cvetanović, u ime Savjeta za zdravstvo, je rekla da briga za zdravlje stanovništva treba da bude jedan od prioriteta svake stranke. – Zato Savjet za zdravstvo SNS-a od osnivanja učestvuje u akcijama koje imaju za cilj prevenciju i dijagnostiku najrazličitijih bolesti. Mi već pune četiri godine pružamo podršku akcijama ljekarskih pregleda koje podrazumijevaju mjerenje krvnog pritiska i visine šećera u krvi, određivanja gustine kostiju, ali i brojnim edukativnim tribinama. Nastavićemo da pružamo podršku svim akcijama koje će doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja naših sugrađana i stvaranju zdravijeg društva – rekla je ona.
Prof. dr Miško Živić, sa Medicinskog fakulteta u Nišu i direktor ORL klinike, rekao je da je ovakav vid pregleda jako bitan, jer je prevencija mnogo bolja, nego da se bolest kasnije liječi, kada dođe do raznih komplikacija.
– Moram da napomenem da su zahvaljujući Ministarstvu zdravlja sva 54 bolnička porodilšta u Srbiji, a tu ubrajam i one na Kosovu i Metohiji, dobili aparat za neonatalni slušni skrining. To znači da imamo mogućnost da otkrijemo oštećenje sluha odmah u dobu nakon porođaja. Planiramo da nabavimo još nekoliko ovakvih aparata za slučaj da se pokvari neki od onih u upotrebi. Tako bi napravili nacionalnu strategiju za slušni skrinig. To je jako bitno, jer što se prije otkrije problem kod takve djece, ona će brže ući u program rehabilitacije sluha i govora, čime bi im se omogućio normalniji život-.