25. oktobar – Oboljeli od raka kože traže zabranu solarijuma – Srbija

0
15

Udruženje pacijenata oboljelih od melanoma predali su novoj ministarki zdravlja dr Danici Grujičić zahtjev da se upotreba solarijuma u Srbiji zabrani za sve građane. Podsjećamo, trenutno ova zabrana važi za mlađe od 18 godina, dok stariji prije odlaska na „vještačko” sunčanje moraju da potpišu pristanak gdje se navodi da su svjesni rizika koji sa sobom nosi boravak u solarijumu.

Prof. dr Željko Mijušković, dermatovenerolog, objasnio je na konferenciji za medije da je u 76 odsto slučajeva kod mlađih od 29 godina upravo sunčanje u solarijumu odgovorno za nastanak najopasnijeg raka kože.

– Ali ne zaboravimo da je i izlaganje kože suncu opasno, jer kada koža pocrveni ili pocrni – to je znak da je oštećena – dodao je dr Mijušković.

Kako je najavio Savo Pilipović, predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma, od 28. do 30. oktobra u Zemunu će biti održan Sedmi regionalni skup o melanomu, kada će biti osnovano i Regionalno udruženje pacijenata. Učesnici skupa biće ljekari i pacijenti iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Banjaluke i iz nekoliko gradova Srbije. Politika