25. oktobar – Svjetski kongres neurohirurgije održan u Bečićima

0
307

Svjetski Massin kongres o neurohirurgiji se održao po prvi put u Crnoj Gori, u Bečićima i bio je šansa za afirmaciju crnogorskog zdravstva. koji organizuje Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope.
Na ovom Kongresu učestvuju neurohirurzi iz 31 države, njih preko 400, da će govoriti 70 eksperata neurohirurgije na vrlo aktuelne i važne teme. Da dolaze sa prostora 5 kontinenata, što čini ovaj Kongres za Crnu Goru najvećim Kongresom medicine, koji je ikada održan u Crnoj Gori –
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na otvaranju Kongresa, izrazio zadovoljstvo što se takav događaj organizuje u Crnoj Gori.
– Kongres je jedinstven iz mnogo razloga. Ovom prilikom ću kazati samo one koje vidim najvažnijim. Jedinstven prije svega po broju učesnika i prostoru sa koga dolaze. Dobio sam informaciju da naveo je predsjednik.
On je dodao da je Kongres jedinstven i po odluci Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope da se održi u Crnoj Gori u konkurenciji sa više država Jugoistočne Evrope koji su u mnogo čemu trebali da dobiju prednost nad Crnom Gorom.
– Po mnogo čemu, i po broju neurohirurga i snazi njihovog udruženja, po tradiciji neurohirurgije, po doprinosu neurohirurgije čovječanstvu. Odabir Crne Gore smatramo posebnom čašću i privilegijom. Zato imam obavezu da se zahvalim Udruženju neurohirurga Jugoistočne Evrope, Udruženju neurohirurga Srbije, koji su Crnu Goru opredijelili kao mjesto održavanja, ocjenjujući da je ovo šansa da se afirmiše i zdravstvo Crne Gore i neurohirurgija Crne Gore. Želim naravno da iskažem poštovanje za one koji su pomogli održavanje ovog Kongresa iz Crne Gore, prije svega Društvu ljekara i Kličničko-bolničkom centru i Neurohirurškoj klinici, na čelu sa direktorom Novakom Lakićevićem – istakao je Vujanović.