20. oktobar – Realna opasnost od epidemije malih boginja

0
340

Postoji realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na Crnu Goru, upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša. Obuhvat imunizacije djece pao je sa 95 odsto na 65 odsto te se apeluje na roditelje da vakcinišu djecu.
Epidemija malih boginja nakon Rumunije, Austrije i Makedonije, stigla je i do Kosova. Prva žrtva na Kosovu je nevakcinisana beba, a u Rumuniji je bilo preko 40 smrtnih ishoda. Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu bile odgovorne za, godišnje, više od dva i po miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta, dok od uvođenja vakcina danas ta brojka na godišnjem nivou 134 hiljade.
Dr Mugoša objašnjava da je negativna kampanja protiv MMR vakcine, a zasnovana na nestručnim i nenaučnim tvrdnjama, da vakcina izaziva autizam, dovela do pada obuhvata imunizacije. Još uvijek imamo stari obuhvat vakcinisanih koji nas štiti, jer se radi o kolektivnom imunitetu pa virus teško dolazi do djece.
U poslednjih 10 godina registrovna su 32 slučajeva malih boginja u Crnoj Gori.
Epidemiolog dr Senad Begić kazao je da se ne može sa sigurnošću reći da li će se virus unijeti u Crnu Goru sa Kosova, iz Makedonije ili neke druge države u kojoj postoji oboljevanje.
– Važno je istaći da što kasnije do ulaska virusa dođe, epidemija će biti veća, duže će trajati i biće je teže suzbiti, s obzirom na broj osoba, a posebno djece koja nijesu zaštićena – objasnio je dr Begić.