25. oktobar – Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke

0
336

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke, 25. oktobra 2017. godine u Kampu Konik održana je radionica, koja se paralelno odvijala u dvije susjedne prostorije jer zbog velikog interesovanja žena nisu mogle biti smještene na jednom mjestu. Tom prilikom doktorke iz Centra za promociju zdravlja IJZ dr Vilnerina Ramčilović i dr Verica Osmanović, održale su prezentacije o Prevenciji raka dojke, podjeljeni su lifleti i prikazan edukativni video o samopregledu dojke.

Prof. dr Agima Ljaljević izjavila da je karcinom dojke veliki problem žena. Naime, u svijetu, se evidentira oko 1,5 miliona oboljelih od ove bolesti godišnje, pri čemu svaka treća žena umire. U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, oboljelo je 374 žene, a umrlo 94 ili gotovo svaka četvrta oboljela žena. S obzirom da rano otkrivanje bolesti može značajno smanjiti pojavu komplikacija karcinima dojke, preporuka je da svaka žena redovno radi samopregled dojki, da se obavezno javlja na pregled kod izabranog ginekologa. Takođe je preporuka da se sve žene koje su obuhvaćene skriningom, odazivaju na pozive za pregled, da se hrane u skladu sa preporukama prevencije, da izbjegavaju konzumiranje duvanskih proizvoda i alkohola, kao i da primjenjuju sve ostale mjere sprečavanja pojave komplikacija bolesti.

Zaključeno je na radionici da se prihvatanjem zdravih životnih navika (upražnjavanje fizičke aktivnosti, održavanje idealne tjelesne težine, dominantnom zastupljenosću voća i povrća u ishrani, te odsustvom konzumacije duvana i alkohola) znatno može smanjiti rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti.