27.oktobar – Počela obuka za ultrazvuk kukova kod djece

0
308

Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore organizuju obuku za ljekare radiologe, pedijatre i ortopede koji će raditi ultrazvuk kukova kod djece do navršene godine života. Cilj je da se ljekari dodatno edukuju kako bi se ova dijagnostička procedura ubuduće sprovodila na primarnom nivou zdravstvene zaštite odnosno u domovima zdravlja u mjestu boravka pacijenta. Ukoliko u Domu zdravlja ne postoje adekvatni prostorni i tehnološki uslovi, edukovani ljekari, radiolozi ili ortopedi obavljaće ultrazvuk kukova u bolnici, isključivo u gradu u kojem dijete živi. Predviđeno je da se edukacija pedijatara sprovodi u pet grupa od po dvanaest polaznika i tri grupe od po šest radiologa. Obuka, koju će voditi dr Dragoslav Nenezić i dr Nenad Sorat, trajaće mjesec dana za pedijatre i mjesec i po za radiologe nakon čega će dobiti sertifikate. Oktobar 2017.g. – Aktivnosti Zavoda za transfuziju krvi Zaposleni u Erste banci organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici u kojoj je učestvovalo oko 10 davalaca krvi. Zaposleni u Zavodu za statistiku “Monstat” organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici. U prvoj akciji te ustanove, koja je organizovana povodom 20. oktobra, Dana evropske statistike, učestvovalo je oko 20 davalaca krvi.

Zaposleni u trgovinskom lancu “IDEA” organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici. U akciji koja je organizovana u okviru kampanje “Pruži ruku za život! Daruj krv”, a koju sprovode Radio-televizija Crne Gore, Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, učestvovalo je oko 20 davalaca krvi.
Zaposleni u Lovćen osiguranju AD, njih oko 20, organizovali su tradicionalnu godišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi širom Crne Gore. Akciju su organizovali i zaposleni u firmi Bild studio iz Podgorice. U njihovoj akciji je učestvovalo oko 10 davalaca krvi.