27. mart – Izvedena operacija raka dojke uz radioterapijsko zračenje – Hrvatska

0
238

Hirurški tim Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb obavio je prvu operaciju tumora dojke kod koje je tokom hirurškog odstranjivanja karcinoma odmah obavljeno i radioterapijsko zračenje, saopštiili su iz Radiochirurgie Zagreb.

Ovaj zahvat, u stručnim krugovima poznat kao IORT, napravljen je po prvi put u Hrvatskoj i regionu. Korišten je tzv. Intrabeam sistem njemačke kompanije Zeiss. Riječ je o najsavremenijem uređaju kojim se ležište tumora zrači neposredno nakon odstranjivanja te kod pacijentkinja koje boluju od karcinoma s niskim i srednjim rizikom dodatna zračenja nisu potrebna, dok je kod ostalih potreban značajno manji broj radioterapijskih tretmana.

Ova tehnika predstavlja veliki napredak u olakšavanju procesa liječenja za brojne pacijente. Osim smanjenja broja radioterapijskih zahvata, riječ je o izuzetno preciznom tretmanu kojim se prigodom zračenja postiže veća djelotvornost i maksimalno štiti okolno tkivo te posebno vitalni organi poput pluća i srca. Ovakva tehnologija koristi se odnedavno u vodećim svjetskim onkološkim klinikama, a od sada i u Svetoj Nedelji.

Stručni tim koji je izvodio operaciju činili su hirurzi prof. dr sc Danko Velimir Vrdoljak, prof. dr sc Igor Nikolić, prof. dr sc Leonardo Patrlj, prof. dr sc Dragan Schwarz, te radio-onkolog dr Hrvoje Kaučić i dipl. ing. fizike Domagoj Kosmina.

Ovakva vrsta operacija koristi se i kod liječenja karcinoma drugih organa, pa je hirurško-onkološki tim Radiochirurgije Zagreb uspješno obavio i IORT operaciju jetre, takođe prvu ove vrste u Hrvatskoj. Intrabeam uređaj nova je investicija Radiochirurgije Zagreb, a sufinansirana je i sredstvima EU kroz programe HAMAG Bicro.