27. mart – Zabranjeni mnogi plastični predmeti – EU

0
324

Zastupnici Evropskog parlamenta su podržali zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine.
Po direktivi o smanjenju utjicaja određenih plastičnih proizvoda na okolinu, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021.g. To se odnosi na proizvode, kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjiri, oksorazgradiva plastika, kutije za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na evropskim obalama i u morima.
Filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60 posto njihovog sastava, i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima koji se nalaze na evropskim plažama. U izvještaju je stoga dodat članak u kojem stoji da države članice moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 posto do 2025., odnosno za 80 posto do 2030. godine.