26. mart – Hronični stres pospješuje rast ćelija raka – Kina

0
292

Nakon novog istraživanja sprovedenog na laboratorijskim miševima, naučnici kažu da bolje shvataju kako hronični stres utiče na ubrzanje rasta matičnih ćelija raka, a otkrili su i na koji način spriječiti njegov negativan uticaj na organizam.
– Otprije znamo da hronični stres utiče na mentalno i emocionalno stanje i na fizičko zdravlje pojedinca. Istraživanja su dosad povezivala hronični stres s ubrzanim kognitivnim oštećenjima te većim rizikom od srčanih ili probavnih zdravstvenih tegoba. Ranija istraživanja upućuju i na to da dugotrajna izloženost stresu može ubrzati razvoj raka putem njegovog uticaja na aktivnost gena – prenosi portal Medical News Today.
Nedavno su naučnici s Medicinskog fakulteta Dalian u Kini, u saradnji s kolegama iz cijelog svijeta, otkrili ključan mehanizam koji pospješuje hronični stres, a on opet pospješuje rast matičnih ćelija raka iz kojih nastaju tumori.
Stručnjaci su proučavali ovaj mehanizam na miševima i slučajevima raka dojke. Rezultati njihove studije, objavljeni u stručnom časopisu The Journal of Clinical Investigation.