20. mart – Magnezijum – mineral u centru pažnje svjetskih stručnjaka – SAD

0
269

Prestižan međunarodni naučni skup, koji se održao od 20 do 22. marta u Americi na Nacionalnom institutu za zdravlje, ugostio je stručnjake iz cilog svijeta, u cilju otkrivanja najnovijih saznanja o jednom od najvažnijih minerala za čovjeka – magnezijumu.

Tokom prethodnih sto godina, naročito nekoliko poslednjih decenija, unos magnezijuma u ishrani modernog čoveka drastično je smanjen, a glavni razlozi leže u industrijalizaciji poljoprivrede i velikom udjelu industrijski prerađene i rafinisane hrane. Zbog toga se smatra da živimo u eri opšteg deficita magnezijuma.
Petnaesti po redu Internacionalni simpozijum o magnezijumu nosi naziv Magnezijum u zdravlju i bolesti, a obuhvatio je spektar tema počevši od molekularne biologije do ključnih nutritivnih aspekata, kao i kliničkih istraživanja kod kardio-metaboličkih bolesti.
Zahvaljujući svom prirodnom sadržaju magnezijuma, aktivno učešće na ovom skupu imala je i Mg Mivela, prirodna mineralna voda koja izvire u Srbiji, a koja je pažnju svjetske javnosti dobila u okviru teme o uticaju magnezijuma na kardiovaskularni sistem.