27. septembar – Kontrola u svim zdravstvenim ustanovama – Srbija

0
265

Zdravstvene komisije poslednjih dana utvrđuju koja je najveća boljka zdravstva u Srbiji. To je nastavak prošlogodišnje akcije kontrole zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Meho Mahmutović je rekao da su na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, formirane komisije koje su sastavljene od predsjednika republičkih stručnih komisija a to su eksperti u svojim oblastima. Ekipe su već počele da obilaze zdravstvene centre u Srbiji a kontrole su nenajavljene jer treba da se utvrdi kakva je trenutna situacija u bolnicama.
Mahmutović je istakao da ministar Lončar u poslednjih nekoliko godina pravi krupne korake u unapređenju zdravstva u smislu izgradnje novih ustanova, kupovine opreme i zapošljavanja kadra i da za to ima potpunu podršku Vlade Republike Srbije.
Prošlogodišnje kontrole su imale drugi zadatak, da kontrolišu rad menadžmenta, kakva je organizacija posla, kako se vodi medicinska dokumentacija, kakva je higijena, i ona je donijela smenu 11 direktora bolnica i 17 direktora domova zdravlja a nekima je bio ostavljen rok da poprave situaciju u sistemu poslovanja.
– Sada je druga vrsta kontrole, sada se gleda stručni nadzor, predstavnici republičkih stručnih komisija će obići svoje kolege iz tih oblasti da vide šta je to što njima treba, zašto se toliko pacijenata šalje u veće centre, da li je to nedostatak kadra, da li je to neznanje – pojasnio je Mahmutović.
Državni sekretar se nada da će sadašnja kontrola pokazati dobre rezultate i dodao da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti pod lupom ove Republičke inspekcije. O svakom obilasku, kako je dodao, biće obaviještavan ministar zdravlja.