27. septembar – Planirana taransformacija zdravstvenih ustanova – Kosovo

0
307

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da Vlada Srbije planira transformaciju mreže zdravstvenih ustanova na Kosovu u kojima radi 4.823 ljudi, kao i da je snabdjevanje ljekovima u pokrajini uredno. Vekić je na sednici Odbora za Kosovu i Metohiju rekao da će u prvoj nedelji novembra biti nova isporuka ljekova. On je dodao da od ukupnog broja od 4.823 zaposlena u zdravstvu na Kosovu, 599 radi u centralnoj Srbiji. Naveo je da je cilj da oni administrativno budu verifikovani u ustanovama u kojima rade, kao i da će poslije njihove integracije u zdravstvene ustanove u kojima su radno angažovani i transformacije mreže zdravstvenih ustanova biti otvoreno isto toliko novih radnih mjesta na Kosovu.

Vekić je rekao da će reorganizacija zdravstvenih ustanova značiti spajanje i gašenje pojedinih ustanova, kao i da je predviđeno da postoji sedam zdravstvenih ustanova na Kosovu i dodao da u tom procesu reorganizacije niko neće ostati bez posla. Novom mrežom predviđeni su KBC Priština i KBC Kosovska Mitrovica, domovi zdravlja u Peći i Štrpcima, Zdravstveni centar Gnjilane, Apoteka Kosovska Mitrovica i Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Vekić je naveo da je do sada u mreži bilo predviđeno postojanje 30 zdravstvenih ustanova od kojih je funkcionisalo 23.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić je najavio da će farmaceutski inspektor otići na Kosovo i Metohiju, posle čega će parlament izvijestiti o tome da li ima ljekova.