28. septembar – Protest zdravstvenih radnika – Srbija

0
298

Članovi nekoliko sindikata zdravstva zatražili su na protestu ispred Vlade Srbije, da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama bude povučen jer smatraju da je diskriminatoran po sve zaposlene u tim djelatnostima. Nekoliko hiljada okupljenih nosili su razne transparente, dok je ispred ulaza u zgradu Vlade bio postavljen veliki transparent sa natpisom Javna služba javno dobro, odbranimo javno dobro, što je bio i moto protesta.
Više govornika je ocijenilo da je predloženi nacrt zakona u svakom pogledu diskriminatoran za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, nauci, kulturi i socijalnoj zaštiti i najavilo da neće odustati od protesta dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.
Predsjednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić naveo je da okupljeni brane i zdravstvene i radnike u obrazovanju kulturi i nauci.
Mrkić je pitao ministra Branka Ružića gdje su mu bile socijalne ideje kada je predlagao ovakav zakon, a ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li zna da svakoga dana ljekari iz Srbije odlaze u Norvešku, Nemačku, Dubai…
Na protestu je bilo oko 4.500 ljudi. Protest su organizovali Sindikat prosvjetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosvjeti Srbije, Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvjetnih radnika Nezavisnost.