Obnovljeno Ginekološko odjeljenje bolnice Nikšić

0
500

bolnica NKU Nikšiću je 8. jula otvoreno rekonstruisano ginekološko odjeljenje Opšte bolnice,.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, svečano su otvorili rekonstruisano Ginekološko odjeljenje. U rekonstruisano i adaptirano 680 kvadrata uloženo je 188.000 eura, čime je 90% smještajnih kapaciteta Opšte bolnice dovedeno do apartmanskog nivoa, kazao je direktor Opšte bolnice Nikšić dr Ilija Ašanin, ističući da je taj projekat još jedan ostvareni cilj u kontinuiranom procesu promjena u toj zdravstvenoj ustanovi.

– Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su od zaostavštine Miolorada Perovića i donacije privatnih preduzetnika. Završetkom rekonstrukcije Odjeljenja ginekologije 90% smještajnih kapaciteta Opšte bolnice u Nikšiću dovedeno je do apartmanskog nivoa. Ovim projektom su zamijenjene kompletno vodovodne i elektro instalacije jake i slabe struje, setovi za krevete, sve prostorije su klimatizovane. U adaptiranom, rekonstruisanom prostoru, zamijenjen je kompletan enterijer, nabavljen je dio značajne savremene medicinske opreme. Posebnost ovog odjeljenja je u tome što su pacijenti na konzervativnom tretmanu odvojeni od pacijenata koji su operativno tretirani, sa odvojenim previjalištima. Današnje odjeljenje ginekologije raspolaže sa 21 bolesničkom posteljom gdje se godišnje liječi do hiljadu pacijenata i obavi oko deset hiljada ambulantnih pregleda – kazao je dr Ašanin.

U minulih nekoliko godina nabavljena je savremena oprema u vrijednosti preko 1,62 miliona eura, kako za dijagnostičke tako i terapeutske procedure. Time je omogućeno da se u Opštoj bolnici uvede značajan broj procedura koje se nisu radile ranije a kojima je sada podignut kvalitet zdravstvenih usluga na viši nivo.

Dr Ašanin je naveo da nijesu zapostavili ni stručno usavršavanje kadra i saopštio da ta ustanova ima 79 ljekara, od kojih na Odjeljenju ginekologije radi šest specijalista, dva ljekara su na specijalizaciji, a zaposleno je i deset medicinskih sestara.

– Ono što bih želio posebno da naglasim je da smo posebnu brigu vodili o stručnom usavršvanju, kako visoko stručnog, tako i srednje-medicinskog kadra. Podsjećam da je u ovoj ustanovi bilo zaposleno 2010. godine 30 ljekara, a danas ih imamo 79 – istakao je dr Ašanin.

Otvaranje ovako modernog odjeljenja predstavlja još jednu sjajnu stranicu nikšićkog i crnogorskog zdravstva, zaključio je dr Ašanin.

Otvaranju rekonstruisanog ginekološkog odjeljenja bolnice Nikšić, pored potpredsjednika Vlade gdina. Simovića i predsjednika Opštine Nikšić gdina. Grbovića, prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva, Instituta za javno zdravlje, Agencije za ljekove, direktori zdravstvenih ustanova i preduzeća, brojno medicinsko osoblje kao i brojne druge zvanice.

Verica Pantelić