29. oktobar – Multidisciplinarni centar za urođene srčane mane – Srbija

0
367

Prema statistici, u svijetu jedna na 100 novorođenih beba ima neki problem sa srcem ili velikim krvnim sudovima. Zahvaljujući dijagnostičkim metodama koje omogućavaju brzo prepoznavanje problema, danas više od 85 posto djece sa urođenom srčanom manom preživi do odrasle dobi. Da bi živjeli normalnim životom, važno je da imaju mjesto na kome je njihovim problemima posvećena pažnja. Zato je Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje osnovao Centar za urođene srčane mane kod odraslih.

Na održanoj konferenciji za medije predstavljen je rad ovog značajnog centra koji je postao bogatiji za velikog stručnjaka, prof. dr Alesandra Đamberta, upravnika kardiohirurgije za urođene srčane mane u Klinici San Donato u Milanu. On sa stručnjacima Instituta operiše teške i kompleksne slučajeve urođenih srčanih mana, učeći naše mlade hirurge ovim kompleksnim intervencijama.

Direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić istakao je da mu je posebna čast što je u svoje redove doveo i velikog prof. dr Đamberta.

– Mi smo poslije dugogodišnje saradnje ovaj centar ojačali time što će dr Đamberto od sada biti glavni hirurg. On će obučavati naše doktore i ovdje i na univerzitetskoj klinici u Milanu. Meni je veliko zadovoljstvo da mogu da kažem da se ni jedna ustanova u regionu nije toliko internacionalno vezala stručnom i naučnom saradnjom sa Evropom, pa i cijelim svijetom, kao što je naš Institut. Prvaci kardiohirurgije Njemačke, Slovenije, Austrije su nedavno stigli u naše redove, a sata i Italije. Juče je u našoj viziti bio i naš čovjek, zaposlen na klinici u Americi, dr Nenić, što je takođe sjajna stvar. Nećemo na ovome stati. Cijelu jednu evropsku uniju u malom imaćemo do proljeća. Očekujemo dolaske i doktora iz Francuske i Španije – rekao je prof. Bojić.