01. avgust – Odobren eksperiment ukrštanja ćelija ljudi i životinja – Japan

0
281

Mijenjanje gena i proučavanje matičnih ćelija uvijek je bilo kontroverzno, ali ono što japanski naučnik prof. dr Hiromitsu Nakauči planira da uradi moglo bi tu kontroverzu da podigne na potpuno novi nivo.
Poslije godina planiranja, prof. Nakauči je dobio dozvolu japanske vlade za sprovođenje eksperimenta na embrionu koji bi trebalo da bude kombinacija čovjeka i životinje.
On već godinama traži zemlju u kojoj bi ostvario svoj san – da uzgaja ljudske organe u tijelu životinja, kako bi u budućnosti takvi organi mogli da budu korišćeni za transplantaciju. Japan se pokazao kao zemlja koja je spremna da dozvoli kontroverzni eksperiment.
Iako je prof. Nakauči dobio dozvolu za izvođenje svog eksperimenta i uzgajanje hibrida čovjeka i životinje, to ne znači da će odmah početi sa stvaranjem farme takvih stvorenja. On želi da sve ide polako, kako bi javnost prepoznala značaj takvog istraživanja.
Prof. Nakauči ističe da ne očekuje da će odmah uspjeti da stvori ljudske organe, ali da mu eksperiment omogućava da ide dalje sa istraživanjem na temelju onoga što je do sada naučio.
Njegov eksperiment će početi ubacivanjem ljudskih matičnih ćelija u embrione pacova i miševa koji su genetski izmijenjeni tako da ne bi mogli da stvore sopstvenu gušteraču. Cilj toga je da ljudske matične ćelije u tim embrionima stvore gušteraču. Prof. Nakauči i njegov tim će dvije godine posmatrati razvoj i rast tih embriona. Ako eksperiment bude uspješan, zatražiće dozvolu da ga ponove i na svinjama.
Iako to možda zvuči kao scena iz horor-filmova, hibridni embrioni čovjeka i životinje već su bili ranije stvarani u naučne svrhe, ali nijesu smjeli da prođu fazu embriona.