31. decembar – Otkrili novi dio ljudskog tijela – Švajcarska

0
195

Ako je suditi prema naučnom radu objavljenom u časopisu Annals of Anatomy, vrijeme je za ažuriranje udžbenika iz anatomije. Razlog je otkriće potpuno novog dijela tijela. Riječ je o mišićnom sloju u donjoj čeljusti koji igra bitnu ulogu u žvakanju. Smješten duboko u žvakaćni mišić, novi mišić nalazi se između stražnjeg dijela jagodičnih kostiju i donje čeljusti.

Možete osjetiti mišić za žvakanje tako da stavite prste na stražnju stranu obraza dok žvaćete.

Uopšteno se smatralo da se sastoji od samo dva sloja: jednog dubokog i jednog površnog, međutim neki tekstovi aludiraju i na tajanstveni super-duboki treći sloj.

– S obzirom na ove kontradiktorne opise, željeli smo ponovno sveobuhvatno ispitati strukturu žvakaćeg mišića – rekao je prof. dr Jens Christoph Türp sa Univerzitetskog centra za dentalnu medicinu u Baselu.

Upravo je taj neuhvatljivi treći sloj konačno otkrio tim, predvođen prof. Türpom i dr Szilviom Mezey s Odjeljenja za biomedicinu Univerziteta u Baselu.

– Ovaj duboki dio mišića za žvakanje jasno se razlikuje od dva druga sloja u smislu svog toka i funkcije. Novi sloj je uključen u stabilizaciju donje čeljusti – rekla je dr Mezey proučivši njezin raspored mišićnih vlakana. Ona takođe vjeruje da je to jedini dio žvakaćeg mišića koji povlači donju čeljust unazad.

Tim je secirao 12 glava sačuvanih u formaldehidu i pregledao CT snimke 16 “svježih” leševa, plus magnetsku rezonansu živog subjekta kako bi identifikovao položaj i vjerovatnu funkciju novog mišićnog sloja.

Naravno, novom dijelu tijela potrebno je novo ime. U svom radu tim predlaže da se zove Musculus masseter pars coronidea, što znači koronoidni dio žvake, jer se veže na mišićni (koronoidni) dio donje čeljusti.

Ovaj pronalazak nije samo anatomski značajan, tvrde autori, već bi mogao biti i klinički relevantan. Precizno poznavanje tkiva žvakaćeg mišića poboljšaće hirurgiju i terapije donje čeljusti.

– Iako se uopšteno pretpostavlja da anatomska istraživanja u posljednjih 100 godina nijesu ostavila prostora za daljnji napredak, naše otkriće pomalo sliči na to kao da zoolozi otkrivaju novu vrstu kičmenjaka – rekao je prof. Türp. Danas.hr