29. decembar – Rusija uvodi obavezan ljekarski pregled za strance: Testiraće na HIV, sifilis i tuberkulozu

0
184

Rusija za strance uvodi obavezan ljekarski pregled i otiske prstiju, a nova su pravila već izazvala snažno protivljenje.

Prema zakonu, detaljan ljekarski pregled će biti obvezan svaka tri mjeseca i uključivaće krvnu sliku, RTG ili CT snimke. Obaveza stupa na snagu početkom sljedeće godine. Svi stranci će se testirati na tuberkulozu, sifilis i HIV, a uzimaće se i otisci prstiju. Rezultati će se slati imigracijskim vlastima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će tražiti povoljne uslove za članove stranih medija i njihovih porodica. Pregledima će biti podvrgnuta i djeca starija od šest godina.

Njemačko-ruska privredna komora (AHK) je upozorila da bi zbog novih pravila, ako bude dosljedno primjenjivana, ruska privreda mogla trpjeti posljedice. Postoji bojazan, upozorava AHK, da veliki broj menadžera koji su važni Rusiji napusti zemlju.

AHK traži od ruske vlade da ublaži pravila. Onima koji se odbiju testirati prijeti oduzimanje dozvole za rad. Ne zna se hoće li stranci koji budu pozitivnu na jednu od bolesti morati napustiti zemlju. Hina