27. decembar – Prof. Fauci preporučio obavezu vakcinacije za avio prevoz – SAD

0
129

Porast broja slučajeva covida-19 prorijedio je i osoblje američkih avioprevoznika, uzrokujući stotine otkazivanja letova te je potstakao najvećeg stručnjaka za zarazne bolesti SAD-a da vladi predloži obvezu vakcinacije za vazdušni saobraćaj u zemlji.

Prof. dr Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti je saveznoj vladi preporučio da razmotri obvezu imunizacije za vazdušna putovanja u zemlji.

– To je samo još jedan od zahtjeva za koje mislim da je razumno da se razmotri – rekao je u intervjuu za televiziju MSNBC prof. Fauci, član tima Bijele kuće za pandemiju.

Rastuće brojke zaraženih omikronom prisilile su avioprevoznike da otkažu letove, jer su piloti i kabinsko osoblje morali u karantin. Najpogođeniji su aerodrumi u Seattleu, Atlanti, Los Angelesu, Dallas-Fort Worth kao i JFK u New Yorku. Za Božić je otkazano 997 letova. Božićni praznici u SAD-u poklopili su se s rastom broja slučajeva zaraznije omikron varijante covida-19, na koju otpada tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Prosječan broj novih slučajeva covida-19 u SAD-u narastao je za 55 posto, na 205.000 slučajeva dnevno u proteklih sedam dana, prema podacima Reutersa.

Američki predsjednik Joe Biden, u razgovoru s novinarima odbio je reći podržava li obvezu vakcinacije za domaći vazdušni promet. Hina