30. decembar – Prvi rezultati novih studija upućuju da virus covid-19 slabi

0
125

Evropa ponovno proživljava sezonu praznika pod mjerama zbog koronavirusa. Prošle godine Božić i Novu godinu pokvario je alfa soj, dok je ovaj put omikron taj koji je zaslužan za sve veći broj zaraženih, prenosi The Guardian.

Otkazivanje Božića zahvatilo je britanske restorane, pabove i klubove i ostavilo zemlju na ivici još jedne sumorne Nove godine dok je zdravstveni sistem još jednom pod prijetnjom od navale velikog broja teško bolesnih pacijenata. Ukoliko se ovako nastavi, društvena ograničenja i izolacije bi mogle postati uobičajena praznična predstava, što je obeshrabrujuće.

Naučnici su posljednje studije uopšteno tretirali kao dobre vijesti, ali su takođe savjetovali oprez. Dnevni broj slučajeva koronavirusa i dalje raste, a samo je u Britaniji sada dosegnuto rekordnih 122.000 slučajeva, a procjenjuje se da je u jednoj nedjelji 1,7 miliona ljudi oboljelo od covida u toj zemlji. Najvažnije je da se većina novih slučajeva dogodila kod mladih odraslih osoba, što je navelo neke istraživače da upozore da, ukoliko omikron počne uticati na starije i ranjivije ljude, broj hospitaliziranih bi ponovo mogao skočiti. S druge strane, ogroman broj ljudi, posebno starijih, primilo je vakcine i pojačao imunitet te će steći značajnu zaštitu i od omikrona.

Mnogi naučnici vjeruju da dokazi sugerišu da je moguće da virus izgubi moć da izazove tešku bolest. Nedavne studije u Škotskoj, Engleskoj i Južnoj Africi upućuju na ovaj smjer.

– Osjećam da je ova varijanta prvi korak u procesu kojim se virus prilagođava ljudskoj populaciji kako bi proizveo benignije simptome. U određenom smislu, prednost je virusa ako utiče na ljude na način da se ne razbole previše, jer tada oni mogu hodati okolo i miješati se u društvo i još više širiti virus – kazao je dr Julian Tang, profesor respiratornih nauka na Univerzitetu Leicester.

Neki zdravstveni službenici predvidjeli su da bi se Covid-19 mogao na kraju ponašati kao gripa, što zahtijeva novu vakcinu za borbu s novim sojevima koji se pojavljuju svake godine. Danas.hr