Prevencija karcinoma grlića materice ojačana programom HPV vakcinacije

0
1450

Prevencija karcinoma grlića materice i HPV vakcinacija teme edukativnog sastanka posvećenog medijima

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore i časopisa „Medical” u Podgorici je 27-og januara upriličen edukativni sastanak sa predstavnicima medija. Povod je bila  promocija značaja prevencije raka grlića materice i predstojeće vakcinacije protiv HPV-a u Crnoj Gori.

Skup su, u ime organizatora, pozdravili dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, i Slavica Pantelić, direktorica ćasopisa „Medical”. Podršku realizaciji sastanka ukazalo je i Ministarstvo zdravlja, a ministarka dr Jelena Borovinić Bojović obratila se brojnim prisutnim predstavnicima medija.

U okviru stručnog dijela Sastanka govorili su prof. dr Dragan Laušević i dr Milko Joksimović, epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Crne Gore, spec. ginekologije dr Jelena Knežević i spec. pedijatrije dr Slađana Račić, iz Doma zdravlja — Podgorica. Prezentovani su epidemiološka slika karcinoma grlića materice i mogućnosti njene prevencije, kalendar administriranja, bezbjednost i djelotvornost HPV vakcina, karakteristike bolesti / stanja do kojih dovodi HPV infekcija, njena dijagnoza i liječenje, kao i način sprovođenja HPV vakcinacije u Crnoj Gori.

Učinićemo sve da program HPV vakcinacije zaživi

Pozdrave u ime organizatora, prenio je i dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje. Ukazujući na značaj HPV vakcinacije u prevenciji raka grlića materice, on je podsjetio da je početak HPV vakcinacije u Crnoj Gori predviđen za septembar 2022.

Uprkos izazovima  pandemije kovid-19, IJZ, istakao je dr Galić, nastoji da sprovede aktivnosti kako bi se početak vakcinacije dočekao što spremnije. Aktivnosti koje se u Institutu sprovode na promociji vakcine započete su krajem novembra prošle godine, a planirano je da se finalizuju tokom ove godine. —Učinićemo sve da program HPV vakcinacije zaživi, ali i da oživimo skrining program koji je, nažalost, tokom pandemijske 2020. godine zaustavljen — rekao je dr Galić.

Dr Galić je podsjetio i da je ovogodišnja kampanja Instituta „Ključ je u redovnim pregledima”, kojom je obilježena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, imala za cilj da ukaže na značaj prevencije i bila usmjerena prema cijeloj zajednici kako bi zdravlje žena, tj. u ovom slučaju, borbu protiv raka grlića materice, postavili među najviše javno-zdravstvene  prioritete.

Istakavši da su upravo mediji prepoznati kao ključni partneri u edukaciji o ovom javnozdravstvenom pitanju, dr Galić je ukazao i na važan cilj sastanka: uspostavljanje što bolje saradnje na ovu temu.

Zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet po pitanju zdravlja žena

Izrazivši zadovoljstvo zbog prisustva sastanku, ministarka dr Jelena Borovinić Bojović istakla je značaj tema prevencije karcinoma grlića materice i HPV vakcinacije. — Iako se govorilo o uvođenju HPV vakcine u Crnoj Gori, a od donošenja odluke prošlo je  dvije godine, vakcinacija još nije započela. Jedan od razloga što ovaj važan preventivni program nije započet jeste pandemija COVID-19, ali, svakako, i nedovoljna posvećenost kada je ova oblast koja je izuzetno važna,  u pitanju — navela je ona. U aktuelnom trenutku obezbijeđeni su preduslovi  da vakcinacija počne u septembru ove godine, a u međuvremenu, zdravstveni sistem će, uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije.

Planirano je da se u vezi s ovim projektom animiraju svi akteri društva: u prvom redu roditelji djece koja su ciljna grupa, zdravstveni radnici, predstavnici obrazovnog sistema, NVO sektora i predstavnici medija. Ministarka Borovinić Bojović izrazila je uvjerenje da će i upravo ovaj edukativni skup, doprinijeti da zajedno, kroz prezentovanje činjenica i dijalog, učinimo da ovaj program zaživi i sprovede se na najbolji mogući način. Podsjećajući da danas raspolažemo vakcinom protiv veoma česte i teške maligne bolesti kakva je karcinom grlića materice, dr Borovinić Bojović je ukazala i na preporuke u vezi s njegovim suzbijanjem i liječenjem.

Dr Jelena Borovinić Bojović: – Preporuka svih javnozdravstvenih autoriteta u svijetu je da je za kontrolu, tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti. Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme radi kvalitetnog i pravovremenog prikupljanja podataka o obolijevanju i umiranju od malignih bolesti, kako bi se adekvatno usmjeravala zdravstvena politika u ovoj oblasti, uvodile javnozdravstvene intervencije i vršila njihova evaluacija.

Neophodan je i kontinurani rad na promociji zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede.

Pored toga, veoma je važno uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice i  HPV vakcinacija.

Karcinom grlića materice je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori (ne računajući nemelanomske tumore kože).

Ministarka Borovinić Bojović je ovom prilikom poručila svim ženama, da zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet upravo kada je briga o njihovom zdravlju u pitanju, jer  su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva. — Cilj i ovog programa je  prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća — navela je ona. Dr Borovinić Bojović je iskoritila priliku i da pozove  sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da iskoriste mogućnost i na vrijeme zaštite svoju djecu tako što će ih vakcinisati vakcinom protiv HPV virusa.

Anita Đurović