9 savjeta za usklađivanje radnog mjesta i podešavanje radne stolice

0
1130

10Da li ste znali da loša pozicija stola na poslu može biti opasan po vaše zdravlje? Prekomjerno sjedenje se pojavilo kao ozbiljni zdravstveni problem u Americi prošle godine. Umjesto da sjedite veći dio dana, razmislite o tome da naizmjenično ustajete i sjedate za vrijeme radnog vremena. Mnogi podesivi stolovi čine ovu mogućnost lakšom nego ikada. Dok se nalazite u sjedećem položaju, provjerite da li radite sve što je neophodno da biste sačuvali zdravlje kičme. 1. Provjerite svoju posturu Sjedite što bliže vašem stolu sa nadlakticima postavljenim paralelno uz vaša leđa i podlakticama oslonjenim na radnu površinu. U ovoj poziciji provjerite da li su vam laktovi savijeni pod uglom od 90 stepeni, ako nijesu podesite visinu vaše stolice da osigura ovaj položaj u laktu. Takođe provjerite da li su vam koljena savijena pod uglom od 90 stepeni i stopala punom površinom oslonjena na pod. Pokušajte ovaj položaj da održite što je više moguće, a ako osjetite da ne možete da ga nadalje održavate, ustanite i prohodajte.

2. Ne sjedite previsoko Do kraja dana, prosječno osoba dobije na otoku od 6-8 posto. Pacijenti sa problemima u leđima, nogama i poremećajem cirkulacije mogu da dožive ovakve promjene u procentu od 10-15. Sjedenje na previsokoj stolici može da poveća rizik kod predisponirajućih osoba za otok skočnih zglobova. Visina stolice od 40-50cm je pogodna za većinu ljudi, mada je to individualno u zavisnosti od visine osobe. Da biste se sami testirali da li je vaša stolica podešena previsoko, pređite prstima ispod vaših butina na prednjem kraju stolice. Ako to možete lako da uradite, vaša stolica je najvjerovatnije dobre visine. Ako je prostor između butina i stolice manji od širine prstiju, vaša stolica je vjerovatno previsoka.

3. Podrška za Vaša stopala u određenim situacijama Ako morate da podignete stoapala zbog stolice ili stola koji su previsoki, razmislite o korišćenju podnožja za odmor, oslonac. Korišćenje podnožja će smanjiti pritisak na stopalima, što će umanjiti bol na kraju radnog dana.

4. Podignite radnu površinu, ako je potrebno Ukoliko ste neobično visoki, i postoji veći razmak od širine prstiju između butina i sjedišta, razmislite o podizanju radne površine vašeg stola. Podizanje stola će omogućiti podizanje stolice na adekvatan nivo, što će smanjiti opterećenje na vaša leđa.

5. Provjerite dubinu sjedišta Dubina sjedišta vjerovatno neće biti predmet vaše pažnje, ali ispunjavanje ovog zahtjeva može dodatno da smanji tegobe u vašim leđima. Dubina sjedišta se odnosi na dužinu između prednje i zadnje ivice sjedišta. Da biste provjerili dubinu svog sjedišta, prvo sjedite tako da se povučete pozadi, koliko možete do naslona. Ukoliko možete da stavite Vašu pesnicu između prednje ivice stolice i zatkoljene jame, vjerovatno je dovoljno prostora obezbijeđeno za nesmetano cirkulisanje krvi. Ako ne, vaša stolica je očito previše duboka. Ovaj uslov možete poboljšati ukoliko malo pogurate naslon stolice prema naprijed (ukoliko je to moguće) ili postavite iza leđa jastuk, ali vodeći računa da to ne dovede do naglašavanja slabinske krivine prema nprijed. To su neka od mogućih rješenja ovog problema.

6. Podrška za leđa Kod mnogih ergonomskih stolica, pravi fokus je stavljen na podršku za leđa, ali šta je to što čini podršku dobrom? U idealnim uslovima vaša radna stolica treba da posjeduje nekoliko stvari: da obezbjeđuje podršku leđima uz uslov održavanja ugla od 90˚ ili više, koja bi uključivala jastučiće iza leđa, koji bi podržavali vaša leđa naprijed. Podrška donjem dijelu leđa je esencijalna u smislu preveniranja opterećenja na vašim leđima. Imajući ovo na unu, idealna ergonomska radna stolica je tipično široka između 30 i 50cm.

7. Pazite na držanje tijela Vrlo često osobe imaju veliki naslon od stolice, ali ne koriste njegovu prednost, već sjede na ivici stolice. Napravite svjestan napor da prislonite sjedalni dio uz naslon i da ne sjedite na donjeme dijelu leđa, kako ne biste napravili dodatni pritisak na diskove i druge strukture u predjelu donjeg dijela leđa.

8. Gledajte u visini ekrana Položaj sjedenja bi trebao da bude takav, da visina centra ekrana bude u nivou očiju, ili do nekih 20-30˚ ispod nivao očiju, sa 45-60cm udaljenosti. Ako bi trebali da podesite visinu laptopa, da povećate nivo njegove visine, za to možete koristiti nekoliko knjiga ili manju kutiju, kako bi se smanjila vjerovatnoća naprezanja vrata na poslu.